Translate

piatok 22. júna 2012

Biobavlna a faitrade

Napriek tomu, že slovíčka  „bio“ či „eko“ alebo „fair trade“ v súvislosti, či už s potravinami, alebo oblečením sa objavujú v slovníkoch ľudí aj v našej republike, mnohí medzi nimi nevidia rozdiel.

Typickým znakom oblečenia z biobavlny (oragnickej bavlny) nie je to, že by bolo oblečenie v prírodných zemitých farbách, vhodné pre hippiesákov, či etno štýlových ľudí :). Táto bavlna je vypestovaná bez použitia syntetických chemických pesticídov, herbicídov a hnojív. Prírodné metódy, bez toxických chemikálii pri spracovaní, môžu pocítiť hlavne ľudia s veľmi citlivou pokožkou, pretože je šetrnejšia ku pokožke, alergici, keďže je antialergická, alebo aj my ostatní, biobavlna je totiž mäkšia a príjemnejšia na dotyk a trvanlivejšia.

Pod výrazom eko, alebo aj eko-friendly sa skrývajú produkty, ktoré sú  šetrné k životnému prostrediu a rovnako aj ich výroba.

To, že produkty, ako napríklad bavlna, sú bio, neznamená, že sú automaticky fair trade. Mnohé firmy však tieto dva pojmy spájajú dokopy oprávnene.

Za Fair trade (spravodlivý obchod) produktmi sa skrýva filozofia pomoci rozvojovým krajinám prostredníctvom poskytovania výhodnejších obchodných podmienok, ale aj zvyšovaním informovanosti spotrebiteľov.

Takže taká bio – fair trade – bavlna by mala byť vypestovaná v rozvojovej krajine, pričom pracovníci za svoju prácu dostali spravodlivú mzdu a nevyužívali by sa pri pestovaní ani spracovaní toxické či ekologicky škodlivé látky.

Túto sobotu sa môžete viac dozvedieť na svetovom dni Fair trade v Bratislave.


A čo cena? Áno, väčšinou vyššia. Za vyššiu kvalitu výrobku, obmedzenie škodenia životnému prostrediu, podporu ekonomiky rozvojových krajín.


Článok z 10.05.2012

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára